Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Иисус - две странни хипотези за произхода на Божия син
13.04.2024

Магда: ясновидство, хороскопи

Известната глухоняма ясновидка Магда вече дава отговори и персонално, а не само от страниците на вестниците


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Иисус – две странни хипотези за произхода на Божия син


Според църквата Иисус е осиновен от дърводелеца Йосиф. Но д-р Адам Брадфорд в книгата си „Иисус, откритието” твърди съвсем друго

Иисус

Той смята, че Иисус, синът на бедния дърводелец не би могъл да достигне онази социална позиция
в еврейското общество, която заема Иисус. Затова е много по-вероятно да е бил син на уважаван гражданин от средната класа – архитект например.

Според Брадфорд неправилната трактовка идва от некоректния превод на гръцката дума tekton, с която се описва професията на Йосиф. Смята се, че това е „дърводелец“, докато Бредфорд смята, че tekton означава „архитект” или „майстор строител”. В Библията Иисус също е описан с думата tekton. Ако тя действително се превежда като „архитект”, то социалният му статус би бил достатъчен да разпространява възгледите си.

Доктор Куон Сундал, изучаващ древна Юдея и Израил, има друга гледна точка. Той смята, че Иисус е каменар, а не дърводелец, тъй като в Израил практически няма гори, а родният град на Иисус – Назарет, е построен от камък.

Гръцкият философ Целсиус, живял през II век, е един от първите противници на християнството. Той не само отрича чудесата на Иисус, но и твърди, че е бил най-вероятно само умен вълшебник, който е усвоил магията в Египет. Според Целсиус последователите му са били простодушни и доверчиви представители на низшето съсловие, измамени от уловките на злонамерения шарлатанин. А историята за възкресението е мит и затова не съвпада с Платоновата концепция за отделната природа на тялото и духа.

През 1978 г. Мортън Смит пише книгата „Магът Иисус: шарлатанин или Син Божий?”. В нея той изследва много от чудесата, приписвани на Христос и прави паралели с „чудесата”, извършвани от т.нар. „гои” – древни палестински шамани, които можели да общуват с духовете на подземния свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.