Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Чудната история на пръстена
18.07.2024

Магда: ясновидство, хороскопи

Известната глухоняма ясновидка Магда вече дава отговори и персонално, а не само от страниците на вестниците


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Чудната история на пръстена


Знаете ли как е започнала чудната история на пръстена

пръстена
Пръстенът смело може да се нарече връстник на homo sapiens – разумния човек, защото за първи път това украшение се появява още в зората на зараждането на човечеството. Първите пръстени са направени от кост или камък и служат като своеобразен амулет против нечистата сила. А по време на поклонението пред боговете жреците поставят на ръцете си пръстени, изработени специално за тези обреди.

В Древен Египет пръстените, направени от скъпоценни метали, съществено променят своя статус и от украшения амулети стават „паспорт” на фараоните и знатните. Върху тях нанасят различни рисунки и йероглифи, чийто отпечатък е равносилен на подписа на човека, обременен с власт. По-късно
тези пръстени се срещат при гърци, етруски и римляни.

От това изобретение на фараоните и до днес се ползва главата на римокатолическата църква. Именно „Пръстенът на Рибаря” потвърждава статуса на римския папа, а отпечатъкът му заверява оригиналността на всички документи във Ватикана. Неслучайно след смъртта на понтифика неговият пръстен се унищожава, а за новоизбрания папа се изработва нов, като по този начин се избягва подправянето на документи.

В древен Рим носенето на златни пръстени е привилегия на императорите и патрициите. Тогава се появява и обичаят новият цезар да поставя на показалеца си – пръста на Юпитер – масивен златен пръстен като знак за високия си сан. По-късно обичаят е възприет от много европейски монарси, които си поръчват дори специални пръстени за коронацията.
От Рим води началото си и традицията да се използва пръстен при сключване на брак. Там младежът в знак на своето желание да свърже съдбата си с девойката, която харесва, подарява железен (!) пръстен… на нейните родители. По- късно в деня на бракосъчетанието младоженците си разменят пръстени, като ги поставят един на друг на безименния пръст, тъй като се смята, че през него преминава кръвоносният съд, снабдяващ сърцето, и златното украшение на този пръст обещава семейно благополучие. Обичаят не е премахнат дори в епохата на християнството и златните пръстени се използват при венчавкага.

През Средновековието в Европа се появяват пръстени-тайници, в които се крият силни отрови. Подобни украшения стават известни благодарение на семейство Борджия, чиито представители изпращат мнозина на онзи свят, използвайки съдържанието на такива пръстени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.