07.07.2022

Магда: ясновидство, хороскопи

Известната глухоняма ясновидка Магда вече дава отговори и персонално, а не само от страниците на вестниците


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Вълшебните свойства на пепелта


Още от древни времена на пепелта са приписвани чудодейни свойства

pepelta
При много народи е смятана за източник на плодородие. Пепелта е използвана в заклинания и гадания, тъй като според поверието тя запазва някои от магически свойства на огъня, от който е произлязла…

В много страни съществуват гадания на пепел, с помощта на които хората се опитват да предвидят дали някой от семейството ще умре през текущата година. Преди да си легнат, върху огнището се пресява пепел и се оставя до сутринта, за да се види дали върху нея няма да се появят следите на домашния дух. Ако не се появят, значи всичко е наред, но ако има следи на сутринта, това означава смърт не по-късно от дванадесет месеца за човека, чийто размер на стъпалото съвпада със следата.

На някои места леглото на починалия се изгаря на открито място, а пепелта се оставя за цяла нощ, за да може на сутринта да се провери дали върху нея има следи, които ще покажат кой ще е следващият покойник. В този случай не се поставят времеви ограничения и до изпълнението на пророчествата могат да минат и години.

На Острова, ако младеж, който все още не се е влюбвал, иска да разбере коя ще е неговата избраница, той посипвал с пепел някоя тиха алея в навечерието на Деня на вси светии (Хелоуин) и първата девойка, която мине по нея, се смятала за бъдещата му жена.

Пепелта от свещените огньове, палени на Еньов ден (лятното слънцестоене), способства за плодородие и притежава защитни свойства. Тя се разпръсква из полето за по-богата реколта. Освен това всеки от събралите се около кладата отнася със себе си шепа пепел
за защита на дома си. Прието е също да се сипва пепел в обувките, което предпазва от проблеми и неуспехи.

В Германия пепелта от огньовете се смесва с водата на добитъка, за да се увеличи прирастът на животните. Руските и френските селяни в първата неделя на Велики пости палят огньове и разпръскват пепелта по полетата и дори сипват в гнездата на домашните птици, за да носят повече.

Пепелта от свещените огньове в Европа е амулет срещу буря, смята се и за талисман срещу бесове и демони. В Шотландия пепелта, разсипана по земята, я предпазва от уроки, изпращани от вещиците.

При някои североамерикански индианци съществува обичай година след покребението да се изравят костите на починалите близки, да се изгарят и пепелта да се разпръсква на вятъра, пише „Феномен“. Аборигените смятат, че тя се превръща в дъжд, освежаващ и оплождащ земите на рода.

Южноамериканските индианци пък всяка година принасят човешка жертва на посевите. Предпочитание се отдава на ниските набити мъже. Набелязаната жертва се отвежда в полето и бива убита сред пшеничните класове. След като кръвта й се съсири под горещото слънце, я изгарят заедно с челната кост, мозъка и някои части от тялото, а пепелта разпиляват по земята за плодородие.

Индианците от о. Ванкувър вярват, че ако преди бой воините натрият лицата си с пепел от оси, те ще станат също така яростни като жестоките насекоми. При тях битува поверие, че пепелта от мухи, приета вътрешно, ще направи жената също така плодовита.

Пепел насън означава, че скоро ще ви заетите горчиво разочарование или някой ще ви обиди. Да разсипете пепел насън, е много лош знак, предвещаващ тежка болест или дори смърт на близък човек. Да събирате пепел, означава увеличаване на капитала ви, печалба, наследство. Да разсипете пепел, е на караница. За да не плаче кърмачето, се къпе с вода, където има сипана пепел от три печки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.