19.08.2022

Магда: ясновидство, хороскопи

Известната глухоняма ясновидка Магда вече дава отговори и персонално, а не само от страниците на вестниците


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Самодивски чемшир – венецът на Исус пази дома и дарява радост


Красивото растение с бодливи зелени листа и яркочервени плодове е любима украса за дома по време на празници

самодивки чемшир
Но освен красиво то се смята и за свещено.

Познато е и под имената джел, самодивски чемшир и бодлива зеленика. Днес се асоциира с празника най-вече заради това, че ярките му червени плодове са възприемани като символ на капчици кръв. Затова илексът се свързва с Христовата кръв. Защо тогава с него се украсява по време на Рождество? Всъщност илексът е използван още в древността за ритуали и езически обреди. След това обаче е на почит в Древен Рим и постепенно става част и от християнската традиция.

Може да лекува

Според преданията в древността келтите го почитали като свещено растение, използвали го в ритуали за изцеление, привличане на благосъстояние и власт. Вярвало се е, че той може да лекува, но не като част от отвари, защото плодовете му са отровни, а чрез мистичния си енергиен заряд. Илекс е поставян в стаята на болни, за да ги изцери, и е подаряван на младоженци за дълъг и пълен с благодат живот.

Венец, носен от Исус

В Древен Рим илексът е почитан като символ на бога Сатурн, затова и украсявал римските домове през втората половина на декември, когато били празниците в негова чест.

След като християнството ставало все по-силно, илексът не изгубил от статута си на свещено растение. И той като много други езически символи плавно станал християнски. Дори се твърди, че Исус носел на главата си именно венец от илекс. Затова растението става част от християнската символика – бодливите му листа олицетворяват трънения венец, а червените плодове -Христовата кръв.

Атеистите пък твърдят, че това е идеалното растение за празниците единствено защото е изключително устойчиво на студ и може да оцелее дори в ледените дни. Вечнозеленият илекс има бодливи, но много красиви наситенозелени листа и ярки плодове, които запазват вида си дълго време дори и след откъсване. Затова, където и да украсите с него, ще изглежда празнично за по-дълго време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.