Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Прорицателката Сибила Демофила
13.06.2024

Магда: ясновидство, хороскопи

Известната глухоняма ясновидка Магда вече дава отговори и персонално, а не само от страниците на вестниците


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Прорицателката Сибила Демофила – Кумската Сибила


Сибила Демофила е най-известната от 12-те древноримски сибили

сибила

Може би в действителност тези прорицателки са много повече, но историята не е запазила за тях практически никакви сведения. Известно е само, че сибилите са били (или са смятани) за ясновидки. Те записват виденията си в специални книги.

Кумската сибила има в свое разпореждане в такива книги, където е изложена цялата история на Рим (а според други источници – и цялата история на света) от древността до самия край.

Веднъж тя предлага на римския цезар Тарквиний Горди (533 – 509 г.пр.н.е.) да купи тези книги на огромна цена. Тарквиний отказва. Тогава сибилата изгаря три от тях и му предлага останалите на същата цена!

Тарквиний отново не се съгласява. И отново сибилата изгаря три книги, като му дава възможност да купи останалите на същата цена.

След размисли и консултации с жреците Тарквиний все пак ги купува

Съдържанието им обаче се оказва не особено ясно: всички бъдещи събития са изложени в алегорична форма и са датирани на принципа „еди-колко си години след събитието X” или „еди-колко си години след събитието Y“. Тарквиний така и не успява да ги разшифрова и ги предава в храма на Юпитер, където върху тях се упражняват поколения жреци. И щом в Рим настъпи някое важно събитие, те установяват, че Кумската сибила вече го е предсказала и описала. Но така и никой не успява да предвиди каквото и да било по Сибилините книги. В края на краищата загадъчните ръкописи изгарят по време на пожар в храма през 400 г. от новата ера.

В епохата на Ренесанса в Европа се появяват екземпляри, за които се твърди, че са част от Сибилините книги, оцелели в огненото бедствие. Но особеностите на езика им недвусмислено свидетелстват, че те са рожба именно на Ренесанса, а не са по-ранни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.