Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Как да се избавим от илюзиите – метод на будистите
13.06.2024

Магда: ясновидство, хороскопи

Известната глухоняма ясновидка Магда вече дава отговори и персонално, а не само от страниците на вестниците


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zdrasssz/magdaonline.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Как да се избавим от илюзиите – метод на будистите


Будистите предлагат метод, чрез който да се избавим от илюзиите

budistite
Будистите знаят как да го направят. Първо обясняват, че всички образи и умозаключения са илюзии и всеки от нас вижда света по своему. Една притча разказва как накарали трима слепци да пипнат слон и ги попитали как изглежда. Всеки от тях докосвал само една част от тялото на животното, затова описанията им силно се различавали едно от друго и от оригинала.

Будистите предлагат решение как да се избавим от илюзиите, за да прекратим страданието. Същността на метода им на работа със собственото съзнание е проста. Будизмът предлага просто да се откажем от мисленето, да го отхвърлим като ненужно бреме, като извършваме само интуитивни постъпки. Но това не е лесно. Затова съществуват множество методики как да постигнем чисто съзнание, а в основата на всичките е медитацията. В Индия се нарича „дхяна“, в Китай – „чан“, в Корея – „сон“, в Япония – „дзен“. Много е трудно да се спре мисловният процес, но той може да бъде забавен. Резултатът се постига с дългогодишна практика.

За да успеете – резултатът на санскрит се нарича „анутара самяк самбодхи“, трябва да скъсате всички връзки със заобикалящия ви свят, да станете монах и напълно да се посветите на медитация. Всъщност това е своеобразен сън във физиологичен разтвор. Само че в първия случай все пак имате пълноценен живот, макар и измислен, с успехи, неуспехи, разочарования и удоволствия. А във втория съзнателно се лишавате от радостите на битието. Да, няма страдания, но няма и щастие. А тогава защо изобщо да се живее?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.